Ekspres do kawy przemysłowy to urządzenie dedykowane miejscom, w których przygotowuje się nawet kilka tysięcy kaw miesięcznie. Trafia przede wszystkim do popularnych kawiarni, biur dużych firm, przedsiębiorstw cateringowych obsługujących duże wydarzenia i na stacje benzynowe zlokalizowane przy istotnych szlakach komunikacyjnych. Czujesz, że taki ekspres przydałby się też Tobie? Sprawdź zatem, jakie cechy powinien mieć, by służyć Ci dobrze.
Podsumowanie:
- Ekspres do kawy przemysłowy to urządzenie dedykowane miejscom odwiedzanym przez wiele osób oczekujących szybkiego dostępu do dobrej jakości kawy.
- Przemysłowy ekspres do kawy charakteryzuje się dużą wydajnością, szybkością działania i rozbudowaną ofertą napojów do wyboru. Powinien też pracować cicho, być odporny na awarie i pozostać łatwy w czyszczeniu.
- Jeśli zauważasz, że ekspres, który masz obecnie coraz gorzej spełnia swoją funkcję ze względu na zwiększoną eksploatację, rozważ jego wymianę na ekspres do kawy przemysłowy.
Najważniejsze cechy ekspresu do kawy przemysłowego
Niezawodność i wydajność
Ekspres do kawy można nazwać przemysłowym wtedy, kiedy potrafi przygotować dużą liczbę kaw – bez utraty wydajności i zwiększonego ryzyka awarii. Powinien zaparzyć napój w krótkim czasie i zawsze tak samo dobry. Żeby to było możliwe, urządzenie musi dysponować odpowiednią mocą – co najmniej 1900 W. Na wagę złota okażą się też funkcje sprzyjające sprawnej pracy urządzenia. Niektóre modele umożliwiają inteligentne i w pełni automatyczne czyszczenie – to na przykład funkcja ekspresie Coffea Enjoy. Ciekawa jest także opcja posiadania dwóch pojemników produktowych na kawy ziarniste.
Brak hałasu
Jeśli przemysłowy ekspres do kawy ma działać często, powinien pracować cicho. Zwłaszcza, jeśli planujesz ustawić go w miejscu zlokalizowanym blisko stanowisk pracy lub stolików dla gości. Przecież nie chcesz, żeby praca urządzenia przeszkadzała innym, prawda?
Pojemny zbiornik na wodę i kawę
Ekspres do kawy przemysłowy, mający przygotowywać nawet sto filiżanek kawy dziennie, musi być wyposażony w duży pojemnik na wodę (w modelach bez podłączenia do przyłącza wody) i zbiornik na ziarna kawy. Po to, by osoba obsługująca urządzenie nie musiała często ich napełniać. To nie tylko doda obowiązków pracownikowi, ale też ograniczy szybkość zaparzania kawy; wzrośnie ryzyko, że zbiorniki wyczerpią się chwilę przed złożeniem zamówienia przez klienta. Szukaj ekspresów do kawy przemysłowych z co najmniej 3-litrowym zbiornikiem na wodę i pojemnikiem na kawę, w którym zmieści się minimum 500 g ziaren.
Różnorodna oferta kaw
Zasada jest prosta – im więcej osób będzie korzystać z urządzenia, tym więcej rodzajów kaw musi to urządzenie serwować. Istnieje bowiem spora szansa, że w gronie zainteresowanych korzystaniem z ekspresu znajdą się zwolennicy zarówno klasycznego espresso, kaw mlecznych, jak i deserowych. Dobry ekspres do kawy przemysłowy jest więc modelem automatycznym z różnorodnym katalogiem napojów do wyboru, wbudowanym młynkiem i spieniaczem.
Łatwe czyszczenie
Intensywnie użytkowany ekspres kawowy szybko się brudzi – to oczywiste. W przemysłowym modelu musi więc występować funkcja automatycznego czyszczenia: odkamieniania i płukania. To zaoszczędzi Twój czas i energię, bo po wciśnięciu jednego przycisku urządzenie odzyska potrzebną kondycję.